Iedere ambtenaar die werkzaam is bij de overheid dient zich goed te gedragen, anders is er mogelijk sprake van plichtsverzuim. Een ambtenaar mag voorschriften niet overtreden.
VOORBEELDEN VAN WANGEDRAG / ERNSTIG PLICHTSVERZUIM
- Iedere vorm van betrokkenheid bij gebruik, bezit, handelen of vervoer van hard en/of softdrugs, tijdens de dienst;
- Het (mede)plegen van misdrijven;
- Ambtelijke corruptie;
- Onjuist boeken van uren in SAP
- Excessief privégebruik van hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld voor ambtelijke functionele doelen, zoals telefoon en e-mail.
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
Wanneer u zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan plichtsverzuim, zult u eerst worden gehoord. Indien u een uitnodiging krijgt en u vermoedt dat dit te maken heeft met plichtsverzuim, vraag dan altijd naar het onderwerp van het gesprek en neem in ieder geval een vertrouwenspersoon mee.
Na het eerste horen, kunt u worden geschorst. Indien uw werkgever vermoedt dat u ernstig plichtsverzuim heeft gepleegd, kan uw salaris met 1/3 worden ingehouden. Een alternatief is dat u de toegang tot de overheidsgebouwen wordt ontzegd. Dit is een lichtere maatregel dan schorsing.
Vervolgens zal een intern onderzoek worden ingezet. Indien u van mening bent dat er in uw geval sprake is van medische problematiek, dan is het aan u om een verklaring van een (huis)arts te overleggen. Uw werkgever kan een mogelijke medische oorzaak dan verder onderzoeken.
Er is geen vaste termijn voor het onderzoek. Ervaring leert dat een onderzoek kan variëren van één maand tot zelfs twee jaar. Het e.e.a. is afhankelijk van de complexiteit van het onderzoek. Het merendeel van de onderzoeken wordt afgerond binnen zes maanden. Gedurende deze periode behoudt u meestal -gedeeltelijk- uw salaris.
Als het onderzoek is afgerond zult u een voorlopig besluit ontvangen.
U kunt daarop reageren middels een zienswijze.
U kunt vaak kiezen of u de zienswijze schriftelijk of mondeling wil doen.
Na het afronden van de zienswijze ontvangt u zo spoedig mogelijk het definitieve besluit.
Tegen dit besluit kunnen binnen zes weken in bezwaar,
óf u vraagt een voorlopige voorziening aan bij de voorzieningenrechter.
Ontslag wegens plichtsverzuim is een zware maatregel, waaraan zware voorwaarden zijn verbonden. Het is verstandig om in dat geval altijd even met onze juristen te bellen. Wij kijken of de juiste procedures worden gevolgd. Tevens kunnen wij toetsen of het ontslag terecht is.