Heb ik recht op een transitievergoeding? Veel werknemers vragen zich dit af als hun dienstverband wordt beëindigd door de werkgever. Ook werkgevers willen weten of ze een transitievergoeding moeten betalen aan hun werknemer. Rechtspraktijk Israéla gaat in dit nieuwsbericht nader in op de vraag of u recht heeft op een transitievergoeding.
De transitievergoeding geldt sinds 1 juli 2015, en u heeft er in beginsel recht op als u ontslagen wordt nadat u 2 jaar of langer in dienst was bij uw werkgever. De transitievergoeding komt in de plaats van de kantonrechtersformule. De kantonrechters vergoeding was gunstiger dan de transitievergoeding. Maar een werknemer heeft veel sneller recht op de transitievergoeding.
Hoogte transitievergoeding
De transitievergoeding geeft aan op welk bedrag u in ieder geval recht heeft. In individuele gevallen kan de vergoeding hoger uitvallen, doordat u daarover onderhandelt. Rechtspraktijk Israéla staat u daar graag in bij.
Bij de transitievergoeding wordt er gerekend per dienstjaar. Over de eerste tien dienstjaren krijgt u een bedrag van 1/3 maandsalaris per jaar. Alle extra dienstjaren die u werkte bij de werkgever, geven een opbouw van 1/2 maandsalaris per jaar.
Wel of geen transitievergoeding?
De werkgever wil de overeenkomst ontbinden of opzeggen? Dan moet hij een transitievergoeding betalen als de werknemer 2 jaar of langer in dienst is.
In sommige gevallen heeft een werknemer in beginsel toch geen recht op een transitievergoeding. Bijvoorbeeld als hij het eens is met het ontslag, of als hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Is de werkgever failliet gegaan, dan heeft een werknemer ook geen recht op een transitievergoeding. Heeft een werknemer verwijtbaar gehandeld, hij heeft bijvoorbeeld gestolen van de werkgever, dan heeft hij ook geen recht op een vergoeding als hij hierom ontslagen wordt. In sommige gevallen staat er in de cao een regeling die vergelijkbaar is met een transitievergoeding. Dan heeft de werknemer recht op de vergoeding die volgt uit de cao.
Er zijn natuurlijk ook veel situaties waarin een werknemer wel recht heeft op een transitievergoeding. Bijvoorbeeld als de werkgever ernstig verwijtbaar handelde en de werknemer daarom de arbeidsovereenkomst opzegt. Normaal heeft een werknemer geen recht op een transitievergoeding als hij zelf stopt met werken, maar in deze bijzondere situatie heeft hij dat recht wel.
In sommige situaties heeft u wellicht geen recht op een transitievergoeding, maar valt er over een andere vergoeding wel te onderhandelen. Wilt u zeker zijn over uw rechten? Neem dan direct contact op met Rechtspraktijk Israéla om te bespreken welke rechten u heeft!
Afspraak maken