In onze rechtspraktijk worden regelmatig vragen gesteld over hoe het werkt met de transitievergoeding voor een werknemer. Daarom gaan wij in dit nieuwsbericht in op de transitievergoeding voor een werknemer. Want wanneer heb je recht op een vergoeding? En in welke gevallen kan je onderhandelen over de hoogte van een vergoeding?
Wanneer is een transitievergoeding verplicht
Gaat het ontslag via de kantonrechter of het UWV, en heeft u minimaal twee jaar gewerkt bij uw werkgever, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af hoeveel jaar u gewerkt heeft bij uw werkgever. Voor 50-plussers geldt er een hogere transitievergoeding.
Ook wanneer u ontslagen wordt na twee jaar ziekte is uw werkgever een transitievergoeding verschuldigd. Let hierbij op dat uw werkgever u niet zomaar mag ontslaan. Hiervoor is een ontslagvergunning van het UWV vereist. Uiteraard kunt u ook uit elkaar op basis van wederzijds goedvinden.
Als u in een midden- en kleinbedrijf (bedrijven tot 25 medewerkers) werkt heeft u recht op een transitievergoeding. Wel zijn er twee uitzonderingen. Voor 50-plussers geldt normaal gesproken een hogere transitievergoeding. Dit geldt niet voor medewerkers in een Mkb-bedrijf: u ontvangt dan de normale ontslagvergoeding. De andere uitzondering geldt als het bedrijf waar u werkt in financieel zwaar weer zit.
In principe is een werkgever die zich in een moeilijke financiële positie bevindt, ook een transitievergoeding aan u verschuldigd. Een werkgever kan het UWV in dat geval wel vragen om de hoogte van de transitievergoeding te matigen. Dan start de berekening van de transitievergoeding op 1 mei 2013. Uw werkgever moet wel kunnen bewijzen dat het bedrijf in slecht weer zit en dat de prognoses niet goed zijn. Dit is een behoorlijke strenge procedure.
Een transitievergoeding bij ontslag is niet altijd verplicht. Als u en uw werkgever het eens zijn over het ontslag (ontslag met wederzijds goedvinden), dan heeft u in principe geen recht op een transitievergoeding. Wel is het gebruikelijk dat partijen een ontslagvergoeding afspreken die dezelfde waarde heeft als de transitievergoeding.
Onderhandelen over de transitievergoeding
Bij ontslag met wederzijds goedvinden kunt u dus over een ontslagvergoeding onderhandelen. In sommige gevallen wil uw baas een procedure bij het UWV of de kantonrechter voorkomen, omdat dat veel tijd en geld kost. Als u dan instemt met een ontslag met wederzijds goedvinden, kunt u ook aparte afspraken maken over de hoogte van de ontslagvergoeding. Zoals hiervoor aangegeven: het is gebruikelijk om aan te sluiten bij de transitievergoeding. Maar ook andere bedragen zijn denkbaar.
Zo kunt u afspreken dat u een maandsalaris ontvangt per gewerkt jaar of dat u bijvoorbeeld de kosten voor een opleiding vergoed krijgt. Dat is een stuk gunstiger voor u dan de transitievergoeding. Uw baas stemt hier soms mee in, omdat de procedure bij het UWV of de kantonrechter veel tijd en geld kost.
De afspraken bij een ontslag bij wederzijds goedvinden worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Naast een ontslagvergoeding, kunt u ook denken aan afspraken over: uitbetaling van vakantiedagen, vrijstelling van werk en het opheffen van beperkende bedingen, zoals een concurrentiebeding.
De transitievergoeding voor een werknemer
Ga dus altijd na of u recht heeft op een transitievergoeding en of er misschien onderhandeld kan worden over de hoogte van de vergoeding!
Rechtspraktijk Israéla is volledig op de hoogte over de regels van de transitievergoeding. Zij weten ook hoe je hebt beste kan onderhandelen over de hoogte van een vergoeding en hoe de transitievergoeding wordt berekend. Neem contact op met Rechtspraktijk Israéla om geholpen te worden bij het vaststellen van de transitievergoeding.
Afspraak maken