Compensatie transitievergoeding langdurig zieke werknemers
Werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen als zij een langdurige zieke werknemer hebben ontslagen. Dit geldt ook voor langdurig zieke werknemers die ontslagen zijn vanaf 1 juli 2015. Met de komst van deze nieuwe wet en regelgeving hoopt de minister dat er een einde komt aan de slapende dienstverbanden.
Sinds de invoering van de transitievergoeding zijn er een behoorlijk aantal werkgevers die een langdurig zieke werknemer niet hebben ontslagen. Deze werkgevers hebben de zieke werknemer gewoon in dienst gehouden. Op basis van de wet, stopt namelijk de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever na twee jaar ziekte. Dit noemen we ook wel een slapend dienstverband. Bij het slapend dienstverband volgt dus geen ontslag, dus hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen.
Voorwaarden van de compensatie
De werkgever kan de compensatie pas aanvragen vanaf 1 april 2020. Verder is het van belang dat u tenminste twee jaar in dienst bent geweest. De arbeidsovereenkomst dient op initiatief van uw werkgever te zijn geëindigd. Dit kan bijvoorbeeld door opzegging, ontbinding door de rechter óf via een vaststellingsovereenkomst.
De werkgever heeft ook recht op compensatie wanneer een arbeidscontract voor bepaalde tijd eindigt en u ziek de dienst verlaat. Hierbij is het wel van belang dat u tenminste twee jaar in dienst bent geweest.
Overheidswerkgevers zullen vanaf 1 januari 2020 ook tot “normale” private werkgevers behoren en kunnen vanaf 1 april 2020 ook een beroep doen op de compensatieregeling.
Heeft u momenteel een slapend dienstverband en wilt u weten of er alsnog een regeling kan worden getroffen met uw werkgever of heeft u een andere vraag over dit onderwerp? Neem dat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Afspraak maken